Најнови огласи

DB function failed with error number 1146
Table 'teranets_srce.srce_adsmanager_config' doesn't exist SQL=SELECT * FROM srce_adsmanager_config
Црно-бела листа

Нови, сигурни методи на тестирање лекови се повеќе ги заменуваат тестирањата над лабораториските животни, тврди водителот на Европската комисија за истражувања Philippe Busquin. Новите начини на тестирање во Европската унија се развиени во соработка со бројните национални територии за контрола на исражувањата и козметичките компании, а нивниот квалитет и вредност го потврдила Европската комисија за истражување. Многубројни научни трудови ја потврдуваат исправноста во барањето на алтернативни методи на тестирање, па козметичките и фармацевтските претпријатија се повеќе користат тестирање над доброволци како извор на сознанија за својствата и сигурноста на своите производи. Со тоа во последниве пет години во Европската унија драстично е смален опсегот на тестирање над животни. Благодарение на се поголемиот притисок од јавното мислење и освестеноста на потрошувачите, многу козметички компании ги намалија тестирањата над животните за 80-90%, а некои и сосема ги елиминираа. Алтернативни начини на тестирање веќе се користат во повеќе од 200 лаборатории ширум светот, па благодарение на тоа се поштедени животите на многу животни. Законот не пропишува потреба од тестирање на козметички производи над животни. Да би смеела некоја компанија да стави одреден производ на пазарот, таа мора

да докаже дека производот е сигурен за употреба. Тоа може да се постигне и со употреба на одобрени тестирања во кои не се користат животни, за комбинирањето на познатите состојки за кои е веќе утврдено дека не се опасни по човековото здравје. Најчест тип на алтернативни методи на тестирање е заменско тестирање - се користат методи кои не вклучуваат тестирања над животни или методи кои употребуваат тестирање на станици или ткива. Специјализирани агенции во САД и Европската унија неодамна одобрија заменско тестирање на ткн.“вештачка кожа“ која се користи наместо животни при испитување на штетноста на разни хемикалии. Компјутерските симулации можат исто така да послужат како практична замена за тестирање над живи суштества, како и развивање компјутерски бази на статични податоци чија употреба овозможува широка достапност на веќе добиените податоци. Во некои видови на истражувања луѓето-доброволци се одлична алтернатива.Тоа посебно се однесува на тестирање козметички производи, кои даваат попрецизни и посигурни резултати доколку се вршат над доброволци,а притоа се стекнуваат и нови знаења за човековите болести и здравјето. Прикажуваме “црна“ и “бела“ листа на претпријатија кои ги продаваат своите производи во Македонија. Црната листа ја сочинуваат претпријатија кои што сеуште користат сурови тестирања над животните, додека на белата листа се претпријатија кои таквите тестирања ги заменија со АЛТЕРНАТИВНИ, ПОХУМАНИ МЕТОДИ.

 

 

црна листа:бела листа:
• Bic Corporation Braun(Gillette Company)
• Biotherm Cosmetics & Skin Care
• Dove
• Chacharel Parfums
• Chesebrough-Ponds(Faberg, Cutex, Vaseline)
• Colgate-Palmolive Co.(Palmolive, Ajax, Fab, Speed Stick, Mennen, Hills Pet Nutrition, Mennen, SoftSoap)
• Coty(Adidas, Davidoff, Glow, The Healing Garden, JOOP!, Jovan, Kenneth Cole, Lancaster, Mare Jacob, Rimmel, Stetson)
• Elizabeth Arden (Unilever)
• Gillette Co.(Liquid Paper, Flair, Braun, Duracell, Oral-B, Parker Pens)
• Garnier (Laboratories Garnier Paris)
• Giorgio Armani parfumes
• Helena Rubenstein
• Helene Curtis Industries (Finesse, Unilever, Suave)
• Johnson & Johnson (Aveeno, Clean & Clear, Neutrogena)
• Kimberly-Clark Corp.(Cottonelle, Huggies, Kleenex, Kotex, Pull-Ups, Scott Paper)
• Krka
• L`Oreal (финалните производи воглавно не се тестирани, но тестираат состојки и некои производи, Anais Anais, Bilage, Biotherm Cosmetics & Skin Care, Helena Rubenstein, Logics, Ombrelle, Vital Nutrients)
• L`Oreal U.S.A. (Biotherm, Cacharel, Garnier, Giorgio Armani, Helena Rubenstein, Lancome, Matrix Essentials, Mavbelline, Ralph Lauren Fragrances, f^edken, Soft Sheen, Vichy)
• Lek
• Lever Bros. (Unilever)
• Lancome
• Laura Biagiotti
• Lux
• Mennen Co. (Colgate-Palmolive)
• Mavbelline, Inc.
• Nina Ricci
• Olay Co./Oil of Olay (Procter & Gamble)
• Pfizer (BenGav,Desitin, Plax, Visine)
• Pliva
• Procter & Gamble Co. - P&G (Herbal Essences, Ariel, Head & Shoulders. Pantene Pro-V, Secret deodorant, Cover Girl make up, Max Factor make up, Crest, Tide прашок, Bold, Camay, Cheer, Comet, Ivory, Spic & Span, Sure, Zest, Dash.Lenor, Meister Proper, Antikal, Fairy, Pampers, Luvs, Always, Alldavs, Attends, Certina, Tempo, Bess, Vidal Sassoon Wash & Go,Pantene, Oil of Olaz, Kamili, Certina Med, Litamin, Cliff, Credo, Clearasil, Camay, Blend-a-med, BlendaxAnti Belag, blend-a-gum, blend-a-dent, Chlorhexamed, Firmodent, Wick, Wick Vaporub, Medinait, Daymed, Ellen Betrix, Henry M. Betrix, Old Spice, HugoBoss, Laura Biagiotti, Otto Kern, Giorgio Beverly Hills, Pringles chips) Ralph Lauren
• Reckitt Benckiser (Easy Off, Lysol, Mop & Glo, English, Resolve, Spray`N Wash, Woolite, Veet)
• Redken Laboratories
• S.C.Johnson(Drano, Edge, Fantastik, Glade, OFF!, Oust, Pledge, Scrubbing Bubbles, Shout, Skintimate, Windex, Ziploc)
• Sanofi (Oscar de la Renta, Yves Saint Laurent)
• Sara Lee (Ambi Pur, Badedas, Delial)
• Schering-Plough (Bain de Soleil, Coppertone, Dr.Scholl`s)
• Schick (VVarner-Lambert)
• Shiseido Cosmetics Amerika
• SmithKline Beecham
• SoftSoap Enterprises (Colgate-Palmolive)
• Unilever (Lever Bros., Dove, Calvin Klein, Elizabeth Arden, Helene Curtis, Diversev, Suave, Cerruti parfemi, Chloe, Finesse, Lagerfeld парфеми, Lux, Valentino парфеми)
• Valentino
• Vichy
• Amway
• Annver
• Apotheker Scheller
• Aromatica
• Artdeco
• Artsana SPA (Chicco; финалните производи не се тестирани, меѓутоа купуваат состојки кои се тестирани на животни)
• Avon
• Basis
• Beiersdorf (Nivea, Eucerin, La Prairie, Atrix, Labello)
• Bodywise (Natracare)
• Bourjois
• Chanel
• Christian Dior
• Clarins
• Clinique Laboratories
• Collistar
• Corsair Toiletries
• Decleor
• Dietpharm
• DM (производи кои што тие ги произведуваат)
• Donna Karan
• Dr.Hauschka Skin Care
• Dr.Theiss
• Erdal-Rex (Frosch)
• ESI s.p.a.
• Estee Laudier (Clinique, Origins)
• Fairnass(Genera)
• Freeman Cosmetics Corp.
• Ginger козметика
• Golden
• Henkel (се уште не извршиле потполна и трајна забрана за тестирање над животни)
• Interchem (Oxalis)
• Ismeg (Frais Monde, Brambles and Moor, Brutia)
• JOICO International
• Kappus
• L`angelica
• Labud (службено не е потврдено)
• Lander
• Lush
• Marks & Spencer
• Natur Erbe
• Manhattan
• Mann & Schroder (Fruttini)
• Milla (Issa, Rea, Naly, Lee)
• Montagne Jeunesse
• Neutro Roberts
• Neva (Rosal, Plidenta)
• Oleal
• Olival
• Oriflame
• Paglieri (Felce Azzurra, Cleo, Labrosan)
• Phyris
• Primavera Life
• Pupa
• Pyrus козметика
• Revlon (Almay, Jean Nate)
• Sapio (Ulola)
• Saponia (Faks helizim, Rubel, Nila, Ornel, Likvi, Tipso, Arf, Vim, Zirodent, Frutella, Kaina, Brinell) Selectiva S.P.A.(Aqualina)
• Sinclair & Valentine
• St. Ives
• Swiss Formula (St.Ivbs)
• The Wella Corporation (Sebastian)
• Tigi haircare
• United Colors of Benetton
• Upper Canada
• Urtekram
• Virgin Village
• Yves Rocher

 

 
Здружение за заштита на животните и животната средина “СРЦЕ ЗА ЖИВОТНИТЕ“
п.фах 420, 1000 Скопје, Република Македонија
тел. ++389 (0)2 53 11 432
моб. ++ 389 (0)75 800 765

email: info@srcezazivotnite.org.mk